fbpx

Ordblindeundervisning giver muligheder

I år har vi etableret 2 ugentlige ordblinde-sessions, hvor elever med skrive- og læsevanskeligheder på baggrund af en ordblindetest for de nødvendige hjælpemidler, som sikrer dem et udbytterigt skoleår.

Sydfyns Fri Fagskole er ikke en ordblindeefterskole. Vi tilbyder 10. skoleår samt STU for unge, som er på vej til job- og uddannelse. Vores tilgang til ordblindeundervisningen er i høj grad praktisk. 

I starten af året finder vi ud af, hvem der skal have søgt en IT-rygsæk ved ministeriet ligesom vi gennem ordblindetest.dk danner os indtryk af den enkeltes læse- og skrivevanskeligheder.

Vi vurderer sammen med den unge, hvor indsatsen skal være: 

  • nogle mangler grammatisk forståelse og har brug for repetering i basis grammatik, morfemer og ordklasser for at øve deres parathedsviden og hastighed til fx at forberede sig på folkeskolens afgangsprøver. 
  • nogle har brug for støtte til læsefosrståelse. Gennem systemet De Fantastiske Fire arbejder vi blandt andet med at læse, både selv og med digital oplæsning, og forstå i stigende hastighed. Eleven lærer også at OCR-behandle en tekst selv.
  • andre har brug for helt basis, hverdagsrelateret brug af telefon og Ipad, til fx at få oplæst vareren etiket i supermarkedet, læse opskrifter i køkkenet og indtale deres googlesøgning. 

Ofte starter vi undervisningen med et fælles tema, fx sammensatte ord eller basis-grammatiske opfriskninger. Dernæst arbejder eleverne individuelt videre med deres plan, fx læsetræning, grammatik eller arbejder med en aktuel lektie fra de boglige timer. 

Ordblindeundervisningen er 2 gange om ugen og holdet består af ca 10 elever. 

Vi er to lærere, Pernille og Lisbeth, til at støtte i de 2 x 45 minutter undervisningen tilbydes om ugen. 

X
%d bloggers like this: