UGEAVISEN SYDFYN DEN 19. SEPTEMBER 2019
Nyt krav fra Sundhedsstyrelsen gjorde det svært for Museumshaven i Svendborg fortsat at levere mad til udsatte borgere, men så trådte elever fra Sydfyns Fri Fagskole til med hjælp.

Svendborg: I et par år har de 20 frivillige i “Museumshavens Venner”, som driver den gamle have ved Forsorgsmuseet på Grubemøllervej i Svendborg, leveret jævnlige leverancer af friskopgravede grøntsager til varmestuen i Kirkens Korshær. Her har køkkenpersonalet brugt de lokale og sunde råvarer til middagsretter til de udsatte brugere, som får et dagligt og varmt måltid i organisationens lokaler på Dronningsholmsvej.

Nu er der imidlertid kommet et nyt krav fra Sundhedsstyrelsen. Det fortæller, at der ikke længere må leveres grøntsager med jord på direkte ind i køkkenet hos Kirkens Korshær, og det gav de frivillige i Museumshaven problemer.

– Vi har blot gravet grøntsagerne op, pakket dem uvasket ned i spande og poser – og leveret dem til Kirkens Korshær, men den går ikke længere – nu skal grøntsagerne også vaskes. Da vi er en lille, men travl forening, hvor medlemmerne bruger det meste af tiden på at så og passe vores afgrøder, var det nye krav ikke noget, vi lige selv kunne klare. Her tænker jeg specielt på det at grave kartofler op og vaske dem – det er et lidt hårdt arbejde for os ældre mennesker, der arbejder her frivilligt, fortæller Lisbeth Wiborg fra “Museumshavens Venner”.

Lisbeth Wiborg, frivillig i “Museumhavens Venner”Kort om museumshaven

Elever får jord under neglene

“Museumshavens Venner” kontaktede derfor Sydfyns Fri Fagskole i Skårup for at høre, om der kunne etableres et samarbejde til glæde for alle parter.

Sydfyns Fri Fagskole henvender sig til unge mellem 16 og 20 år, og et år på skolen fungerer som på en efterskole, da eleverne bor på skolen. Forskellen er dog, at en tredjedel af undervisningen er praktisk, så eleverne arbejder i erhvervsrettede linjeværksteder med praksisnære opgaver.

– Vi har en linje med “Gastromi og event”, og for eleverne her var det en oplagt mulighed for at få jord under neglene, lære at håndtere grøntsager og samtidig gøre en god gerning for andre, så den opgave sagde vi ret hurtigt “ja” til, fortæller Helle Rasmussen, der er lærer på Sydfyns Fri Fagskole.

I sidste uge stillede Helle Rasmussen så med fem unge – og stærke – drenge, som på en times tid havde gravet grøntsager og kartofler op, vasket og pakket dem – og kørte de friske råvarer til Kirkens Korshær, hvor de samme eftermiddag blev tilberedt og om aftenen serveret for de udsatte.

– Det er bare en god løsning og en kæmpe hjælp, vi nu får fra eleverne, som er med til at binde en fin knude på et egentligt smukt forløb: Frivillige kræfter, der får sunde grøntsager til at gro, unge mennesker, der hjælper med opgravning og vask, og udsatte borgere, der til slut og ganske gratis kan spise et nærende måltid, siger Lisbeth Wiborg, der håber, at samarbejdet mellem skolen og Museumshaven til foråret kan udvides, så flere frivillige organisationer i Svendborg kan få glæde af havens mange grøntsager.

Giver god mening

Eleverne fandt også opgaven i Museumshaven nyttig.

– Det er da fedt at komme lidt ud, i stedet for at sidde hjemme på skolen og få undervisning – og så giver vores arbejde jo god mening, hvilket gør det mere motiverende, siger 16-årige Christian Kirk Petersen, mens 19-årige Kristian Madsen supplerer:

– Jeg kan bedst lide den praktiske undervisning, så det her er en fin opgave for mig, som jeg også kan lære noget af. Desuden er det jo bare et godt initiativ, vi støtter, og sådan noget vil jeg gerne være med til, siger han.